feed-image
Українська

Патріарше слово у другу неділю Великого посту

СМК собор - Новини

20 березня 2011 року, у другу неділю Великого посту Православна Церква вшановує пам’ять свт. Григорія Палами, архиєп. Фессалонітського, священномученикiв, що в Херсонесi єпископствували: Василiя, Єфрема, Капитона, Євгенiя, Єферiя, Єлпидiя та Агафодора (ІV, прп. Павла Препростого (ІV), свт. Павла, спов., єп. Прусiадського (ІХ), прп. Емілiана Італiйського, собор усіх преподобних отців Києво-Печерських, ікони Божої Матерi «Споручниця грiшних».

Напередодні, 19 березня, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Всенічне Бдіння у Свято-Володимирському кафедральному соборі, а в неділю – Божественну Літургію. Його Святості співслужило соборне духовенство.

Після прочитання Євангелія Святійший Владика виголосив проповідь:


«В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа! Дорогі браття і сестри! У другу неділю Великого посту читається Євангеліє про зцілення розслабленого. Господь одним словом зцілив хворого чоловіка, який страждав довгі роки. Але раніше Він простив йому гріхи. «Чадо, – сказав Господь розслабленому, – відпускаються тобі гріхи твої» (Мк. 2, 5). Цим Господь свідчить, що гріхи є причиною хвороб, щоправда, не завжди. Тому треба спочатку ліквідувати причину, тоді зникне і згубна дія її на людину.

Для того, щоб зрозуміти, які згубні наслідки має гріх для людської природи, треба знати, що таке гріх. Гріх – це моральна і духовна отрута, яка діє в душі, а потім і в тілі, так само, як діє звичайна отрута у тілі. Коли у тіло потрапляє отрута, в організмі людини відбуваються надзвичайно тяжкі процеси, які закінчуються смертю. Подібне стається і в душі, коли до неї потрапляє духовна отрута – гріховна думка або гріховне почуття. В душі проходять страшні хвилювання думок, почуттів, бажань і намірів. Складається враження, ніби горить дух, як у полум’ї. В такий стан потрапляє душа кожного разу, коли порушується моральний закон, аж поки не вдається заглушити голос совісті.

 

Патріарше слово у неділю Торжества Православ’я

СМК собор - Новини

13 березня 2011 року, у першу неділю Великого Посту (Торжества Православ’я), Православна Церква вшановувала пам’ять святителя Арсенія (Мацієвича), митр. Ростовського (1772), прп. Василія, сповідника (750), блж. Миколая, Христа ради юродивого, Псковського (1576), сщмч. Протерія, патр. Олександрійського (457), сщмч. Нестора, єп. Магіддійського (250), прпп. жон Марини і Кіри (бл. 450), ікони Божої Матері Кіпрської в с. Стромини Московської області (перехідне святкування в неділю 1-шу Великого посту), та прп. Касіяна Римлянина (435), мч. Феокториста (VIII), прп. Іоанна, нареченого Варсонофієм, єп. Дамаського (V), Девпетерувської ікони Божої Матері (1392) (пам’ять яких переноситься з 29-го лютого).

Торжество Православ’я – це свято перемоги над усіма єресями, які існували з самого початку християнства. Останньою єрессю було іконоборство, яке було засуджене Святими Отцями на VII Вселенському соборі. В честь великої перемоги відновлення іконошанування і було встановлене окреме святкування, яке дійшло як непересічна подія Вселенської Церкви до наших днів.

Напередодні, 12 березня, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Всенічне Бдіння у Свято-Володимирському кафедральному соборі, а в неділю – Божественну Літургію. Його Святості співслужило соборне духовенство.
Святійший Владика виголосив проповідь про вшанування ікон:

«Дорогі браття і сестри!

У першу неділю Великого посту Свята Церква згадує перемогу православ’я над єресями, тому цей день називається "неділею Православ’я". Це свято було установлене у 842р. при візантійському імператорі Михаїлі, його матері Феодорі, коли Константинопольським патріархом був св. Мефодій.

Свято було встановлене після перемоги над іконоборською єрессю. Але так як перемогою над цією єрессю Св. Церква остаточно з'ясувала православне християнське віровчення і сформулювала його у постановах семи Вселенських соборів, то подія ця називається не торжеством іконопочитання, а торжеством православ’я.

Останнє оновлення (Понеділок, 14 березня 2011, 23:28)

 

Чудо святого великомученика Федора Тирона (перехідне святкування у суботу першого тижня Великого Посту)

Душекорисні речі - Свята


Після сина Костянтина Великого Констанція, на царський престол вступив Юліан Відступник. Він відрікся від Христа, став поклонятися ідолам і спорудив на християн велике гоніння. Юліан переслідував християн не стільки відкрито, скільки таємно, бо він не наважувався явно піддавати жорстоким і нелюдським мукам всіх християн, так як боявся, щоб багато з поган, бачачи мужнє терпіння мучених християн, не звернулися б самі до Христа. Тому цей безбожний цар замислив таємно осквернити християн. Він знав, що в першу седмицю Великого посту християни дотримуються особливої чистоти і каються в своїх гріхах. І ось він закликав до себе константинопольського градоначальника і наказав йому щодня протягом першого тижня, окроплювати припаси, що продаються на торжищах, кров'ю ідольських жертв, від яких християни завжди зобов'язані утримуватися (Діян.25: 29). Наказ царя було виконано, і на всіх торжищах були покладені страви, осквернені невіруючими. Але Всезнаючий Господь, осоромляє язичників і піклуючись про справжні рабів Своїх, розорив цю таємну підступність. Він послав до Константинопольського архієпископа Евдоксія, святого страстотерпця Свого Феодора, за багато років перед тим потерпілого за Христа і перебував у славі в небесному Царстві. Святий Феодор з'явився Євдоксію не уві сні, але наяву і сказав йому:

- Збери негайно Христове стадо і накажи всім православним, щоб ніхто з них не купував на торжищах страв, бо вони, за наказом нечестивого царя, осквернені ідоложертовною кров'ю.

Архієрей в подиві став питати, чим ж замінити те, що купуються на торжищах, як замінити страви людям бідним, які мають недолік в домашніх запасах:  

Останнє оновлення (Субота, 12 березня 2011, 13:04)

 

Літургія Ранішосвячених Дарів

СМК собор - Новини

У п'ятницю, 11 березня 2011 р.Б. Високопреосвященнійший владика Ізяслав Архієпископ Житомирський та Овруцький у співслужінні кліру собору звершив літургію Ранішосвячених Дарів, а також молебний канон великомученику Феодору Тирону з благословенням колива.

 

Велике повечір'я з каноном преподобного Андрія Критського

СМК собор - Новини

Розпочався Великий піст. В Свято-Михайлівському кафедральному соборі йдуть постові служби в перший тиждень посту, часу особливо ревної молитви та говіння: Утрення, Часи, Зображальні та Літургія Ранішосвячених Дарів (середа, п'ятниця), Велике повечір'я з каноном преподобного Андрія Критського (понеділок-четвер), Мале повечір'я та Утрення, чин Пасії (неділя).

У Великий піст ми промовляємо покаянну молитву святого Єфрема Сиріна:

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійності, владолюбства і марнослів'я не дай мені. (доземний поклін)
Духа ж доброчесності, смиренномудрості, терпіння і любові дай мені, рабу Твоєму.
(доземний поклін)
О, Господи, Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний є на віки віків. Амінь.
(доземний поклін).

Після цього дванадцять малих поклонів, молячись:

Боже, будь милостивий до мене грішного.

Боже, очисти мої гріхи і помилуй мене.

Без числа нагрішив я, Господи, прости мені.

(І знову молитва святого Єфрема і один доземний поклін).

 

Останнє оновлення (Четвер, 10 березня 2011, 23:19)

 

Про Страшний Суд і підміну понять

СМК собор - Новини

«Покайтеся, люди, бо горе вам буде, як Бог вас судити прийде!» Ці слова церковно-народного піснеспіву неодноразово лунатимуть під час посту в багатьох храмах. Усвідомлення нашої гріховності та відповідь, яку доведеться дати за всі діяння, повинні спонукати нас до покаяння, до рішучого відкинення життя у гріху. Великий же піст є тим періодом, коли слід зазирнути у себе, провести аналіз свого життя, своєї життєвої дороги, є часом каяття і виправлення. Тому Церквою встановлено в євангельському читанні в одну з неділь, що передує Святій Чотиридесятниці, згадувати Господню розповідь про Страшний Суд, як подію, що не мине жодної людини, як настанову та заклик з користю для душі провести дні посту.

Ісус Христос за кілька днів до Своїх страждань роз’яснював ученикам суть Царства Божого та Його Другого пришестя. І ось Він каже, що, подібно як пастир відділяє овець від козлів, так і Син Людський, коли прийде у славі, сяде на престолі судити народи, відділить праведників від грішників. Ті, що чинили діла Божі, отримають винагороду і підуть у вічне життя з Творцем, а ті, що чинили за волею лукавого, отримають вічний осуд і муки (Мф. 25:31-46). Господь показує усю важливість діл милосердя щодо ближнього, пояснює, що допомога потребуючим – це мовби благодіяння Самому Богу.

І справді – не слід вбачати сутність віри лише у молитвах, поклонах, пості. Бо молився, постував та поклонявся істинному Богові й фарисей з притчі. І, наслідуючи його, наче через надмірну побожність (а насправді – через присутність великого егоїзму), люди гублять основну сутність Нового Завіту, який приніс нам Ісус Христос. У чому ж вона? На це питання відповідає Сам Спаситель, вказуючи, що головними заповідями є любов до Бога і до ближнього. Людина, яка має у серці цю любов, ніколи не залишить іншу людину в біді. Бо неможливо любити Творця і ненавидіти творіння.

Останнє оновлення (Понеділок, 28 лютого 2011, 14:11)

 

«Щоб душа співала»

СМК собор - Духовна молодіжна недільна школа

 

22 лютого р.Б. святкова зала ресторану «Анна» зібрала гостей свята «Щоб душа співала» за участю молоді Духовної недільної школи ІІ ступеня Свято-Михайлівського кафедрального собору м.Житомира. Свято було у форматі українських вечорниць, тому одяг учасників свята прикрашала вишиванка. Гарний настрій і ліричний стан душі пробуджували українська народна і сучасна спів та музика. Довершували приємний вечір добірні страви української кухні, які благодійно приготували господарі закладу Ольга Станіславівна Сердюкова та професійний колектив співробітників. Тематику вечора, музичне і пісенне наповнення, цікаві вікторини забезпечив заслужений діяч мистецтв України, добродій Володимир Федорович Шинкарук. А ще українського колориту святу додали видатні виконавці української пісні «Родослав» та чарівний спів у супроводі бандури…

Останнє оновлення (Понеділок, 28 лютого 2011, 14:14)

 

Всеукраїнський з'їзд православної молоді

СМК собор - Духовна молодіжна недільна школа


19-20 лютого в м.Києві на базі Київської православної богословської академії відбувся ІХ-й Всеукраїнський з'їзд православної молоді "Православна молодь України перед викликами сьогодення", у роботі якого взяло участь понад 160 учасників. Від Недільної духовної школи 2 ступ. були присутні 17 дівчат та юнаків. На пленарній частині із доповіддю та вітальним словом виступили єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, голова Синодального управління у справах молоді, єпископ Васильківський Євстратій, єпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній та інші поважні гості. На завершення пленарної частини із проповіддю до молоді звернувся Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Слова Патріарха про те, що ми не повинні опускати руки в боротьбі із злом, що велася багато століть поспіль християнами, що сьогодні змінюються тільки форми і методи цієї боротьби, про необхідність щоденної праці над собою - йти вузькою дорогою, яка приведе до вічного блаженства, були пройняті теплом і водночас вимогливістю. Після завершення офіційної частини з'їзд продовжив свою практичну роботу в секціях.

Останнє оновлення (Вівторок, 22 лютого 2011, 01:31)

 

Семінар для вчителів Духовної недільної школи

СМК собор - Духовна дитяча недільна школа

У Львові 4-6 лютого 2011 р.Б. відбувся семінар  для вчителів Духовної недільної школи на тему: «Що таке інші християнські Церкви – їх обрядовість». Програма семінару включала відвідання та ознайомлення з основами віри, богослужінь, архітектури  греко- та римо-католицьких, вірменської церков. Чому Львів? - Адже саме Львів займає особливе місце в історії України, знаменитий вкладом кращих представників української та сусідніх націй, які увіковічнили безліч храмів, пам'яток історії та культури. І хоча більшість наших вчителів вже неодноразово бували в місті Лева, проте теоретичне вивчення духовної спадщини християнських Церков в поєднанні з екскурсією досягло своєї мети - надання широкої практичної інформації про стан та особливості християнських конфесій в Україні на прикладі м.Львова. Назвемо декілька відвіданих християнських святинь: Архикатедральний собор Святого Юра (1744-1762), головної святині греко-католиків, Церква святих Ольги і Єлизавети (Костел Свято́ї Ельжбе́ти)(1903-1911), Архікафедральна базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії, головний храм Львівської архідієцезії Римо-Католицької Церкви,  Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Діви (1363-1370), Української єпархії Вірменської апостольської церкви, костел Божого тіла (1749-1764)  та інші храми.

Своїми враженнями від семінару ділиться Любов Іванюк: "Я і подумати не могла, що українська історія і культура така багата і різноманітна. Я пишаюсь нашими предками, відчуваю гордість за наш народ, який намагається попри всі перешкоди економічного характеру змогли відстояти і зберегти для наших нащадків  собори, церкви, костели і храми, які ми мали змогу відвідати. Однозначно зібраний матеріал щодо особливостей інших християнських Церков буде дуже корисним для дітей недільної школи. Щиро дякую громаді собору за можливість практичного навчання!".

Анна Банцер: "Впродовж усього часу перебування в Львові відчувала щире захоплення храмами та самим містом. Незважаючи на насиченість програми семінару, я відпочила душевно і збагатіла духовно, а саме прийшло усвідомлення масштабності греко- та римо-католицької віри, їхнє значення для звичайної людини в минулому і теперішньому часі. А ікони з Вірменської церкви, здається, ніколи не забуду."

Валентина Булькевич: "Приємне враження справило на мене саме місто, розміренний спосіб життя його мешканців, ввічливість та доброзичливість. Щодо храмів - вони дуже гарні, і наскільки я зрозуміла, насправді нас, християн, більше обєдну'є, ніж роз'єднує. І цей фактор є вирішальним для віруючих українців."

Олена Палій: "Християнські церкви Львова... Християнська ментальність Львова... Християнські діти Львова... Їхня велич, добротність, надійність... Мене вразила своєю непідкупністю, задушевністю і чистою вірою маленька 3-річна дівчинка, яка стояла навколішках, стуливши свої маньні долонькі, і своїм лагідним, тоненьким голосочком зверталася до Господа Ісуса Христа такими словами:

О, Ісусе, глянь на мене, зроби добре дитя з мене.

В мене серце ще маленьке, в ньому ніхто не проживає,

Тільки  Ти, Ісусе, дорогенький. Я до тебе ручки простягаю,

За маму, за тата, здоров'ячка благаю,

За маму за тата, і всю родину, вислухай Ісусе маленьку дитину.

Хіба може бути щось краще, величніше, душевніше, ніж віра цієї манюньої дівчинки, яка від усього серця любить Господа, просить у Нього здоров'я для мами і тата. Проймаєшся молитвою цієї дівчинки і думаєш: "Який же всеблаженний і близький для кожного Ти, Господи."

Останнє оновлення (Четвер, 23 червня 2011, 09:39)

 

Молодь і «Волошки»

СМК собор - Духовна молодіжна недільна школа

Більшість людей вважає, що молодь не може впливати на глобальні процеси, які відбуваються у суспільстві. Проте, переглядаючи сторінки історії, ми спостерігаємо, що саме вона визначає шляхи розвитку та майбутнє нації. Адже все частіше ми зустрічаємо молодих у бізнесі, політиці, при створенні громадських і доброчинних організацій, провідних сферах життєдіяльності суспільства. Церква не стала винятком у цьому списку.

На прикладі молоді, що відвідує Духовну недільну школу 2 ст. при Свято-Михайлівському кафедральному соборі можна простежити, що ці молоді люди покликані не лише допомагати один одному, а й прийти на допомогу оточуючим. Тим, хто потребує підтримки. «Молодіжка», як називають вони себе, постійно відвідує дитячі будинку, допомагає хворим парафіянам, проводить навчання для молодших дітей. Проте їхня суспільна діяльність полягає не лише в тому, щоб допомогти, а й навчитися один в одного. Так, нещодавно молодь мала змогу взяти участь у виїзному семінарі-практикумі, який відбувся у с. Волошках Рівненської області.

Для нас Волошки – це вже традиція! – ділиться одна з учасниць практикуму. – Адже ми маємо змогу навчатися, почерпнути для себе щось нове та корисне, відчути одностайність духу віри та готовності допомогти ближньому. Тут ми забуваємо, що є «я», ми вчимося думати про інших. Ті лекції, які проводить нам настоятель Михайлівського собору о. Богдан дають нам віру, надію, підтримку, духовне збагачення і віру в себе. Ти хоч на якусь мить забуваєш про свої труднощі та проблеми, бо тут можна знайти однодумців, вони допоможуть та порадять. Тут можна віднайти себе. Волошки – це не просто семінари та лекції, там навчають жити! Жити не в замкненому світі, видуманому нами, а в тому світі, який нас оточує.

Дивлячись на цих молодих творчих, ініціативних, наполегливих людей, поступово переконуєшся, що сьогодні в Україні дійсно існує молодь, яка свідомо приходить до Церкви, вірить у Бога та сповідує православну віру.

Автор: Іллона Валькова

Останнє оновлення (Середа, 09 лютого 2011, 14:02)

 
ЗНАЙТИ
НОВЕНЬКЕ